Rólam

Én Zolnainé Szilvi vagyok. Ha megszeretnél ismerni olvass Tovább

Galéria

Galéria Alkotásaim a kezdetektől, képekben ... Tovább

A technika

A technika Kézi gravírozás, üvegfestés - amit érdemes róluk tudni ... Tovább

Kapcsolat

Kapcsolat Ha kérdésed van, esetleg vásárolnál - keress meg! ... Tovább

A gravírozás


A hagyományos mechanikus gravírozás lényegében egy felületmarási eljárás, ahol a megjeleníteni kívánt szöveg, ábra vagy portrékép úgy alakul ki, hogy a kiválasztott tárgyról egy forgó marófej eltávolítja az anyagfelesleget. A mechanikus gravírozás által gravírozható tárgy anyaga lehet üveg, fém, nemesfém és különböző felületkezeléssel ellátott anyag.
Nem számítógép vezérelt berendezéssel alkotok, hanem egy egyszerű gép segítségével, de mégis kézzel. Egy könnyen kezelehető gravírozógépem van - Dremel 3000 -, melybe különböző méretű gyémántszemcsés marófejeket tudok befogatni. A mintától, a kívánt hatástól függ, hogy melyik marófejet használom. A teli részek gravírozása történhet satírozással (mintha egy ceruzával színeznénk), vagy pontozásos módszerrel. Utóbbi időigényesebb, de - szerintem - sokkal szebb eredményt lehet vele elérni.
Aki szeretne ezzel a remek technikával közelebb megismerkedni, annak bátran ajánlom a NetWork-ön lévő Gravírklubot. A gép kiválasztásától kezdve bármiben segítenek a csapattagok.


A hideg üvegfestés technika


Napjainkban terjedő hobbi technika, melyet sajnos gyakran összekevernek a gyerekek körében is népszerű matrica üvegfestéssel - ez a technika azonban merőben más.
A hideg üvegfestés különböző technikáját már csokorba szedték előttem többen. Amiből én tanultam nagyon sokat az Decca kisokosa - ebben leírásra került a kontúros-, kontúrnélküli-, többrétegű-, tupfolós-technika egyaránt. Meleg szívvel tudom minden kezdőnek ajánlani azzal a tanáccsal, hogy bár az alapokat egy-egy ilyen leírás megtaníthatja, de a gyakorlatot, a mindenkinek a saját magához passzoló stílust nem - ezt csak és kizárólag gyakorlással lehet elsajátítani.
Én a leírást kiegészíteném egy számomra fontos dologgal:
Nyugodtság, béke és harmónia - ha ezek belül nincsennek meg, akkor hiába is ülnék le alkotni - számomra szükséges, elengedhetetlen alkotóelemek.

Kezdő és már gyakorló üvegfestőknek egyaránt javaslom bármilyen probléma felmerülésekor, hogy a Facebook-on található Üvegfestők és üvegfestészetet kedvelők Klubot látogassák meg, s bátran kérdezzenek.
A NetWork-ön is van egy üvegfestő közösség. Szeretettel és odafigyeléssel várnak mindenkit a Csapattagok, akik közül többen már a Facebook klub tagjai is. Felkarolnak mindenkit - persze ehhez az kell, hogy a jó kritikákat, javaslatokat megszívleljük, megfontoljuk és tanuljunk belőle. Aki kedvet érez hozzá bátran csatlakozzon hozzánk, mert hiszem, hogy az önzetlen segítségnyújtás, a jó szándék kinyilatkoztatása és egy szívvel-lélekkel működő csapat fontos építőelem egy ember életében, munkásságában!

Mindenkinek sok szép, szemet kápráztató alkotást kívánok - akkor is, ha valaki ecsetet/fogpiszkát ragad és megismerkedik közelebbről ezzel a technikával, s akkor is, ha valaki csak gyönyörködő szemlélő szeretne maradni!


A lap tetejére


COPYRIGHT, ZOLNAI LAJOSNÉ, 2010-2013

Valid XHTML 1.0 TransitionalTársoldalak


Meska
MESKA - saját kézzel, szívvel-lélekkel


A lap tetejére